• 2120002131
 • prevezaonline@yahoo.gr

  .

   

   

   

  ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

  ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
  ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ  ΠΡΕΒΕΖΑ

  Ο νομός της Πρέβεζας βρίσκεται στη δυτική Ελλάδα και ανήκει στην περιφέρεια της Ηπείρου. Πρωτεύουσα του νομού Πρεβέζης ειναι η Πρέβεζα. Μεγαλύτερες πόλεις Πρέβεζα και Πάργα. Μεγαλύτερα ποτάμια ο Λούρος και ο Αραχθος. Το αεροδρόμιο Πρέβεζας ειναι στο Ακτιο.

  Η Πρέβεζα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Πρεβέζης, πόλη και λιμένας της Ηπείρου. Κατά την απογραφή του 2001 στην πόλη της Πρέβεζας κατοικούσαν 16.321 κάτοικοι, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου Πρέβεζας ήταν 19.605 κάτοικοι. Από το έτος 2010 με τον Νόμο 3852/2010 "Καλλικράτης" ο Δήμος Πρέβεζας περιλαμβάνει πλέον τους τέως Δήμους Πρέβεζας, Δήμο Λούρου και Δήμο Ζαλόγγου. Άρα, στον κάθετο άξονα εκτείνεται νότια από το λιμάνι Πρέβεζας, βόρεια μέχρι την Χαράδρα του Αχέροντα (Τρίκαστρο) και στον οριζόντιο άξονα δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος, μέχρι ανατολικά τη Στεφάνη και το άκρο της χερσονήσου της Λασκάρας.

  Η Πρέβεζα βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Βερενίκης, η οποία χτίστηκε από το βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο το 290 π.Χ. προς τιμήν της πεθεράς του Βερενίκης. Το όνομα Πρέβεζα αναφέρεται για πρώτη φορά στο «Χρονικό του Μορέως» στα 1292.

  Στην ιστορία της γνώρισε πολλούς κατακτητές. Το 1490 την κατέλαβαν οι Ενετοί και το 1699 την παρέδωσαν στους Τούρκους. Το 1797 κυριεύτηκε από τους Γάλλους και ένα χρόνο αργότερα από τον Αλή πασά των Ιωαννίνων. Απελευθερώθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1912 και ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος.

  Η πόλη, χτισμένη στο στόμιο του Αμβρακικού κόλπου απέναντι από το ΄Ακτιο και κοντά στην αρχαία Νικόπολη, έχει ένα δικό της ιδιαίτερο, νησιώτικο χρώμα. Αποτελεί το διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο του νομού. Η Πρέβεζα είναι μία σύγχρονη πόλη με όλες τις ανέσεις και με ραγδαία εξελισσόμενη τουριστική ανάπτυξη. Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση στο νομό είναι έντονη και πολλά συνέδρια και εκθέσεις γίνονται εδώ κάθε χρόνο. Στην Πρέβεζα έζησε και ο ποιητής Καρυωτάκης. Τον Αύγουστο διοργανώνεται από το δήμο κάθε χρόνο η περίφημη «γιορτή σαρδέλας». Κάθε χρόνο κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.

  Η πρωτεύουσα του Νομού, η Πρέβεζα έχει τακτική αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα μέσω Ακτίου και εκτός των προγραμματισμένων πτήσεων εκτελούνται και πτήσεις charter τους μήνες της τουριστικής αιχμής. Η λεωφορειακή σύνδεση με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, πολλές κωμοπόλεις του νομού, πόλεις της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και την Πάτρα είναι πολύ συχνή. Η παραλιακή εθνική οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας συνδέει τις δύο πόλεις (απόσταση 95 χιλιόμετρα), μέσω δε της Ηγουμενίτσας η Πρέβεζα συνδέεται με την Ιταλία και κατ' επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Με τα Γιάννενα τη συνδέει η εθνική οδός Πρέβεζας - Ιωαννίνων. Από την περιοχή δίνεται επίσης η δυνατότητα για εκδρομές στους γειτονικούς νομούς και για κρουαζιέρες στα αντικρινά Επτάνησα.

  ΠΑΡΓΑ
  .

  Πάργα είναι ο διασημότερος προορισμός της περιοχής και όχι τυχαία. Αμφιθεατρικά χτισμένη, με γραφικά σοκάκια που οδηγούν ανάμεσα από πολύχρωμα νεοκλασικά αρχοντικά στο σχετικά καλοδιατηρημένο κάστρο της, αγναντεύει τις ατελείωτες αμμουδιές της και τα νησάκια των Παξών και Αντίπαξων. Την υπέροχη θέα συμπληρώνει το νησάκι της Παναγίας καταμεσής του κόλπου, με το ομώνυμο εκκλησάκι και υπολείμματα του γαλλικού οχυρού κάστρου. Η Πάργα απέχει από την Πρέβεζα 68χλμ και είναι κάθε καλοκαίρι σε ετοιμότητα για να υποδεχτεί το πλήθος κόσμου που συρρέει για να απολαύσει το μαγευτικό τοπίο. Οι παραδεισένιες ακρογιαλιές με τα δέντρα να φθάνουν μέχρι την θάλασσα, εκτείνονται εκατέρωθεν της πόλης και μάλιστα θα βρεθείτε στην παραλία του Βάλτου κατηφορίζοντας τα πλακόστρωτα σκαλοπάτια από το κάστρο. Η Πάργα έχει συνηθίσει να υποδέχεται εδώ και πολλά χρόνια επισκέπτες και γιαυτό έχει αναπτυχθεί αντίστοιχα. Τουριστικές υποδομές, γραφικά ταβερνάκια αλλά και εκλεπτυσμένα εστιατόρια, παραδοσιακά αλλά και πολυτελή καταλύματα, νυχτερινή ζωή, πολιτιστικές εκδηλώσεις όλα εκεί στην γραφική κωμόπολη των 2500 κατοίκων.

  ΑΜΜΟΥΔΙΑ

  Στις εκβολές του Αχέροντα ποταμού σε ένα μικρό κόλπο με ρηχά νερά στο Ιόνιο πέλαγος, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός της Αμμουδιάς. Υπέροχη παραλία, με ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, ψαροταβέρνες. Εδώ σύμφωνα με τη μυθολογία βρίσκονταν οι πύλες του Άδη. Στις όχθες του ποταμού πορθμέας ήταν ο Χάρος, τον οποίο πλήρωναν οι νεκροί για να τους περάσει στην απέναντι όχθη. Γι' αυτό στην αρχαία Ελλάδα τοποθετούσαν κάτω από τη γλώσσα του νεκρού ένα νόμισμα, για να έχει να πληρώσει το Χάρο, εάν δεν είχαν θα περιπλανιόταν η ψυχή τους στον Αχέροντα για εκατό χρόνια.

  ΓΛΥΚΗ

  Η Γλυκή βρίσκεται ανάμεσα στα ψηλά πλατάνια της όχθης του Αχέροντα ποταμού και βέβαια αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εξορμήσεις στο όμορφο ποτάμι και την φύση που το περιβάλλει. Στην Γλυκή θα βρείτε επιλογές για διαμονή και φαγητό όπου βέβαια θα απολαύσετε το γεύμα σας ή το καφεδάκι σας δίπλα στην αδιάκοπη ροή των νερών του ποταμού.

  ΑΡΧΑΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ

   Η Αρχαία Νικόπολη ήταν πόλη της Ηπείρου που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στη νοτιοδυτική Ήπειρο κοντά στην σημερινή Πρέβεζα. Ο αρχαιολογικός της χώρος αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας (Χ.Γκούβας, 2009). Η Αρχαία Νικόπολη βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ομώνυμη κοινότητα Νικόπολη στο πιο στενό σημείο του ισθμού της χερσονήσου της Πρέβεζας, επαρκώς προστατευμένη νομοθετικά από τη δόμηση, με αρχαιολογικό νόμο, και είναι επισκέψιμη. Εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης είναι συνεχώς σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία του αρχαιολογικού χώρου. Την τελευταία δεκαετία καθαρίστηκαν και αναδείχθηκαν τα Τείχη, το Στάδιο και οι δύο Βασιλικές Αλκίσωνος και Δουμετίου. Το 2006-2009 ανασκάφηκε και αναδείχθηκε το Μνημείο Αυγούστου. Το έτος 2012-2013 ανακατασκευάζεται η δυτική Κεντρική Πύλη των παλαιοχριστιανικών Τειχών και καθαρίζεται το Θέατρο Οκταβιανού, με πρωτοβουλία του συλλόγου "ΔΙΑΖΩΜΑ" κλπ. Η Νικόπολη πληθυσμιακά σύμφωνα με νεότερες μελέτες του Κωνσταντίνου Ζάχου υπολογίζεται να είχε πληθυσμό περί τις 150.000 άτομα, και προήλθε από την βίαιη πληθυσμιακή μετοίκηση άλλων Ηπειρωτικών πόλεων της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας, της Άρτας και της Ακαρνανίας.